KIÁRUSÍTÁS - BOMBA ÁRAK - Minden rendeléséhez egy ajándékot is adunk!
2023.02.28.

Az emberek 3000 éve kezdtek kártyázni

Talán hihetetlennek tűnik, de az első pakli kártyát valószínűleg már 3000 éve osztották szét az emberek. Természetesen a kártyajátékok pontos eredete nem ismert - vélhetőleg Kínából, vagy Indiából, esetleg Perzsiából származhat.

Az európaiakat a Mamlúk-Egyiptomból érkezhetett meg a játék 1370 körül - az első írásos említést Franciaországban 1377-ben tették.
A kártyákon megtalálható fő szín fajtái az európai ország történetében éppúgy mutatnak különbségeket mint kapcsolódásra utaló hasonlóságot.
Olaszországban a Tarokk és a velencei trappola jelent meg. Utóbbiban már fel lelehető a négy szín melyek a négy társadalmi osztályra is utalhatnak: kard, kehely, érmék és pálcák. A lapokról három kép köszönt a játékosokra: a király, a lovag, és a felső (később királyné is). A többi lapon számjegye szerepeltek.
A németek a XV. század közepén új sorozatjelekkel megteremtették a saját kártyájukat: szív, a levél, makk, és a - nálunk töknek nevezett - csengő jellemezte.
A franciák 1480 körül alkothatták meg a saját paklijukat - ők a németek kártyáját vették alapul - ezek absztraktabb formái lettek a kőr, káró treff, pikk.

A magyar kártya (más néven Tell-kártya) 32 kártyatípus, a legismertebb magyar kártyajátékok eszköze. Schneider József pesti kártyafestő 1836-os ötlete volt, hogy Friedrich Schiller: Tell Vilmos című, nagy sikerű, 1804-ben megjelent színdarabja alapján készít paklit.
A bécsi Piatnik Ferdinánd, akinek apja Budán született és Pozsonyban végzett kártyafestő iskolát, 1865-ben elkezdte gyártani a Tell-kártyát. A Piatnik cég gyorsan nagyvállalattá fejlődött: a bécsi, a prágai és krakkói leányvállalatai útján az egész monarchiában elterjesztette ezt a játékot. Ennek aztán az lett az eredménye, hogy sokan mind a mai napig azt gondolják, hogy a magyar kártya a bécsi Piatnik eredeti ötlete. A gyár azonban sohasem utalt arra, hogy ez az ő találmánya lenne...

Magyarországon és a német nyelvterületeken ez a legelterjedtebb játékkártya. Európa nagy részén a francia kártya után a legkedveltebb játékkártyatípus. A világon a legnépszerűbb kártyajátékokat a francia kártyával játszák.
Biztonságos SSL kapcsolat 2009-ben alapított vállalkozás 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozás 14 napon belül visszaküldheti a megrendelt termékeket
Információk
Vásárlási információk Szállítási információk Fizetési információk Garancia, elállási jog Adatkezelési tájékoztató Tájékoztató a hűségpontokról Általános szerződési feltételek (ÁSZF)
Elérhetőségeink
Online ügyfélszolgálat Kapcsolat GYIK Blog
Partnereink
PLAYMOBIL webáruház GLS Hungary Teya (korábban: SaltPay)
Akár bankkártyával is fizethet!
© Toys.hu Kft. 2009-2024. – A játék-webáruház.